Swellendam en Bontebok National Park

0 Comments

Na een prima nacht en dito ontbijt zijn we vanmorgen Swellendam verder gaan verkennen. Door heel wat adviseurs was al gezegd dat het historische deel van Swellen dam zeer de moeite waard was en dat we zeker en vooral het Drostdy museum moesten gaan bezoeken. Met name op dat laatste was de focus direct gericht bij vertrek uit La Sosta.
Dat was toch nog wel even zoeken. Je verwacht dat zo’n nadrukkelijk aanbevolen museum wel met de nodige pijlen en borden zou worden aangegeven. Niet echt dus. Na wat heen en weer lopen en Google maps raadplegen hadden we toch vrij zeker de locatie te pakken. Is dit het dan? Of toch dat gebouw?
Maar even in een winkel gevraagd en een vriendelijke man wist ons te vertellen waar het was en dat ze eigenlijk al open hadden moeten zijn. Het was immers al 10 uur. Verder bleek het een verzameling van historische gebouwen te zijn (de Drostdy, een rechtbank, gevangenis, cipierswoning, e.d.). De Drostdy is van 1747, een VOC-gebouw en was de zetel van de landdrost. Nu dus het museum, en slechts vier dagen per jaar ‘gesluit’: goede vrijdag, 25 en 26 december en 1 januari. Verder 361 of 362 dagen per jaar open.
Wij hadden dus de mazzel op op één van die vier dagen voor de deur te staan (goede vrijdag). 🙂

We zijn toen de verschillende bezienswaardigheden maar van buitenaf gaan bewonderen, want ook de andere waren dicht.
In dit deel van Swellendam ook volop leuke winkels en terrasjes. De eerste de beste winkel was een damesmodezaak. Naar binnen dus. Naar buiten met een extra jurk 🙂
Daarna heerlijk op een terras aan de rivier een dubbele espresso en een americano en Marijke op de dagelijkse jacht naar bijzondere bloemenfoto’s.

Voor het vervolg hadden we het ‘Bontebok National Park’ op het oog. Vlakbij en het moest een prachtig park zijn met allerlei soorten dieren. Niet van de gevaarlijke soort, maar zebra’s, bontebokken, Hartebeesten, een scala aan vogels, etc. In dat park zijn wandel- en fietsroutes uitgezet en met de auto is een rondje park van 2 uur te maken. Picnic mogelijkheid ook nog.
We hadden even niet bedacht dat je er wel een picnic kunt hebben, maar geen supermarkt (dûh). Dus eerst weer terug naar Swellendam om inkopen te doen. Dat was maar een paar kilometer, dus niet echt het probleem.
Weer terug en na een behoorlijke administratieve procedure kregen we toegang en zijn we eerst maar naar de picnic-plek gegaan. Het was inmiddels een uur of twee en de zon leek door te breken. Na een sapje en wat lekkere hapjes was de bedoeling om een wandeling te gaan maken en daarna de rondrit. Na dat beetje zon sloeg het weer toch weer om en besloten we ons te beperken tot de rondrit. Heel veel planten gezien, zogenaamde ‘dirt-roads’ afgegaan en geen beest te zien. Kortom het leek een lifechanging experience te worden. Na bijna twee uur en kort voor de uitgang stuitten we op een groepje Hartebeesten. Een geheugenkaartje bijna volgeschoten om toch nog recht te doen aan de veronderstelling dat we een riante foto-safari zouden maken. 🙂
Morgen trekken we door naar Herbertsdale waar we in Gondwana Game Reserve verblijven. We gaan er van uit daar meer te zien van het Afrikaanse dierenleven.
Als ik dit zo terug lees lijkt het een beetje tegenvallende dag, maar dat is het zeker niet. We hebben het prima naar ons zin en genieten er van.

One Reply to “Swellendam en Bontebok National Park”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *